HULPVRAGEN

HULPVRAGEN

VOORBEELDEN VAN VRAGEN:

  • Ik ervaar pijn bij het vrijen, wat kan ik hieraan doen?
  • Mijn partner en ik ervaren een verschil in verlangen, is dat normaal?
  • Ik ervaar verminderd zin en zou dit graag anders zien, hoe kan ik dan oplossen?
  • Ik ervaar angst of onzekerheden tijdens het vrijen, wat kan ik hieraan doen?
  • Is het normaal dat …. (dit is vrij in te vullen)

TIPS VOOR
PROFESSIONALS

Seksualiteit bespreekbaar maken is belangrijk maar soms ook zo moeilijk voor ons als hulpverleners.
Je denkt bv: “Wat als ik hiernaar vraag en ze hebben daadwerkelijk iets waar ik het antwoord niet op weet? Wat als ze me nieuwsgierig vinden, hoe ver mag/kan ik uitvragen en wanneer moet ik stoppen? Ik vind het zelf al ongemakkelijk om over te praten met mijn eigen omgeving, laat staan met cliënten. En misschien voelen ze mijn eigen ongemak wel.”
Allemaal heel begrijpelijk. Bedenk je dat het zeker voor de cliënt nog lastiger is waar ze met deze vragen wel terecht kunnen. En ook om die eerste stap te zetten en zich kwetsbaar op te stellen.

Als verloskundige begeleid ik het proces van een zwangerschap, bevalling en kraamtijd. In deze tijd verandert er veel op het gebied van verwachtingen, toekomst, relatie, hormoonhuishouding, lichaam en seksualiteit. Daarnaast is zwanger worden en een kindje krijgen een groot life-event voor beide ouders. Deze veranderingen kunnen effect hebben op de seksuele relatie en kunnen zowel positief als negatief zijn. In deze bijzondere tijd is er intensief contact met beide ouders, en daarom geloof ik dat wij als verloskundigen een rol kunnen spelen bij betere voorlichting, verwachtingsmanagement en eventuele doorverwijzing naar andere zorgprofessionals mocht dit gewenst zijn.
Mijn missie is om mijn collega verloskundigen hierin te ondersteunen en zo mogelijk op te leiden zodat iedereen de best mogelijke zorg ontvangt op het gebied van seksualiteit.

Daarom geef ik trainingen aan o.a. verloskundigen, huisartsen en fysiotherapeuten, om handvaten te geven om seksualiteit beter bespreekbaar te maken in de praktijk.
Interesse?